Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Εργασίες στο Λαχανόκηπο: ΙΟΥΝΙΟΣ

Τον Ιούνιο, περισσότερο θα ασχοληθείτε μ' αυτά που ήδη υπάρχουν στο λαχα­νόκηπο και λιγότερο με αυτά που θα υπάρξουν. Πάντως τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία της χρονιάς για να ξεκινήσετε την καλλιέργεια μερικών απ' τα «σημαντικά» λαχα­νικά. Διαβάστε στο κείμενο, ποιες είναι οι εργασίες που ενδείκνυνται τον Ιούνιο.


Σπέρνουμε ή φυτεύουμε

Σπέρνουμε έξω
Καρπούζι
Κουνουπίδι (όψιμες ποικιλίες)
Μπρόκολο (σε σπορείο)
Ντομάτα
Πιπεριά
Ραδίκι
Ρόκα
Φασόλι

Φυτεύουμε έξω
Αγγούρι
Λαχανάκι Βρυξελλών
Μελιτζάνα
Ντομάτα


Εργασίες

Αγγούρι

Το μήνα αυτό έχετε την τελευταία ευκαι­ρία της χρονιάς για να φυτέψετε έτοιμα σπορόφυτα αγγουριάς που θα προμηθευτείτε από κάποιο φυτώριο. Όμως, όποιος κάτοικος της νότιας Ελλάδας «έβαλε» αγγουριές νωρίς τον Απρίλιο, θα πάρει τους πρώτους καρ­πούς προς το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Καρπούζι

Αυτή την εποχή θα πρέπει να «δένουν» οι καρποί προσέξτε να μη λείψει νερό και απομακρύνετε τακτικά τα αγριόχορτα. Αυτή η εργασία πρέπει να γίνεται με προσοχή, επειδή οι βλαστοί της καρπουζιάς τραυμα­τίζονται πολύ εύκολα. Γι' αυτό το λόγο απο­φεύγουμε ακόμη και να τους μετακινούμε. Επίσης, αν σας ενδιαφέρει η εμφάνιση τους και θέλετε να έχουν σε όλη την επιφάνεια τους το όμορφο πράσινο χρώμα τους, θα πρέπει να τα αναποδογυρίζετε, για να τα «βλέπει» ο ήλιος.

Κρεμμύδι ξερό

Θα μας ειδοποιήσει μόνο του, όταν είναι έτοιμο για συγκομιδή. Θα δείτε το λαιμό του φυτού να στενεύει και τα φύλλα, πράσινα ακόμη, να γέρνουν προς το χώμα. Προσέξτε τη διαδικασία ξήρανσης.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Αγοράστε έτοιμα σπορόφυτα και φυτέψτετα σε γραμμές. Έχετε δύο μήνες στη διάθεση σας για να το κάνετε, τον τρέχοντα και τον Ιούλιο. Η συγκομιδή θα γίνει Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.

Μελιτζάνα

Με το που τελειώνει ο Ιούνιος, τελειώνει και η περίοδος φύτευσης σπορόφυτων μελιτζάνας. Στη νότιο Ελλάδα, όσοι έβαλαν από νωρίς «φυτάκια» μελιτζάνας στον κήπο ή τη γλάστρα τους, θα πρέπει προς το τέλος του μήνα να απολαύσουν τους πρώτους καρ­πούς των κόπων τους.

Μπάμια

Αρχίζουν οι συγκομιδές. Προσέξτε ώστε να συγκομίσετε τη σωστή στιγμή και θυμη­θείτε ότι αυτή η δουλειά γίνεται φορώντας γάντια.

Μπρόκολο

Αν έχετε σκοπό να καλλιεργήσετε μπρό­κολο ξεκινώντας από σπόρο, θα πρέπει να ετοιμάσετε το σπορείο και να σπείρετε από τα μέσα του μήνα αυτού και μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Η μεταφύτευση στην τελική θέση θα γίνει 40-45 μέρες μετά τη σπορά.

Ντομάτα

Προς το τέλος του Ιουνίου θα πάρουν τις πρώτες ντομάτες τους όσοι ξεκίνησαν την καλλιέργεια προς το τέλος του Μαρτίου.

Πατάτα

Αρχίζει η συγκομιδή της πατάτας στις πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Μόλις ολοκληρωθεί, μπορείτε να βάλετε και δεύ­τερη «δόση» πατατόσπορου.

Πεπόνι

Έχετε το νου σας για το κλάδεμα τους και για το πότισμα.

Πράσα

Ακόμη και τον Ιούνιο μπορούμε να σπεί­ρουμε πράσα σε ανοιχτό σπορείο. Όσοι όμως έσπειραν το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, τώρα θα πρέπει να μεταφυτεύσουν τα πράσα τους από το σπορείο στον κήπο.

Φρέσκα φασολάκια

Αν διαλέξατε κάποια νάνα ποικιλία φασολιού και τη σπείρατε τον Απρίλιο, αυτό το μήνα θα πρέπει οι καρποί της να είναι έτοι­μοι για συγκομιδή. Η στιγμή της συγκομιδής έχει μεγάλη σημασία για να είναι τα φασολά­κια νόστιμα και με λίγες ίνες. Κατά κανόνα η καλύτερη στιγμή είναι 2-3 εβδομάδες μετά την πλήρη άνθηση.


Συγκομιδές

Αντίδι
Αρακάς (βόρεια)
Καρότο
Κολοκυθάκια
Κουκιά (βόρεια)
Κουνουπίδι (πρώιμες ποικιλίες)
Κρεμμύδι ξερό
Μαϊντανός
Μαρούλι
Μελιτζάνα (νότια)
Μπάμια
Ντομάτα
Παντζάρι
Πατάτα (πεδινά βόρεια)
Πιπεριά (πρώιμη)
Ραδίκι
Ρόκα
Σκόρδα
Φασόλι
Φράουλα