Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας


Καλλιέργεια
Η βασική καλλιέργεια του θερμοκηπίου είναι μεγαλόκαρπη τομάτα σε τσαμπί, ενώ καλλιεργείται σε μικρότερη έκταση τομάτα σε τσαμπί τύπου cocktail.
Η καλλιέργεια γίνεται με υδροπονικό τρόπο εφαρμόζοντας τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών.
Οι καλλιεργητικές στρατηγικές και πρακτικές που εφαρμόζονται απαιτούν αξιολόγηση και συνεργισμό πολλών παραμέτρων, υψηλή γνώση της φυσιολογίας και συμπεριφοράς των φυτών, προϋπόθεσης μεγάλης εμπειρίας και υψηλής τεχνογνωσίας του αντικειμένου. Για τον σκοπό αυτό, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και τεχνικοί διαμόρφωσαν ένα μοντέλο καλλιέργειας στηριγμένο στις Ολλανδικές προδιαγραφές αλλά προσαρμοσμένο στις Ελληνικές συνθήκες. Το μοντέλο αυτό εξελίσσεται και βελτιώνεται συνεχώς με την εμπειρία που αποκτάται στην μονάδα καθώς και την συνεχή κατάρτιση και ενημέρωση του προσωπικού.
Η καλλιέργεια ξεκινάει με σχολαστικό καθαρισμό των υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας και απολύμανση του θερμοκηπίου, με στόχο την ελαχιστοποίηση των προσβολών από έντομα και ασθένειες.
Στην συνέχεια, εγκαθίστανται τα φυτά της τομάτας, τα οποία παράγονται σε επιλεγμένα φυτώρια της Ελλάδος και του εξωτερικού, χρησιμοποιώντας πολλαπλασιαστικό υλικό γνωστών οίκων, που πληροί τις προδιαγραφές ποιότητας του έχουν επιλεχθεί.
Η υδροπονική καλλιέργεια της τομάτας πραγματοποιείται σε ειδικά υποστρώματα υδροπονίας από πετροβάμβακα υψηλών προδιαγραφών, τα οποία αντικαθίστανται κάθε χρόνο.Η καλλιέργεια αρδεύεται με νερό γεώτρησης που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, το οποίο ελέγχεται συστηματικά για την ποιότητα του, απολυμαίνεται με υπεριώδη ακτινοβολία και ανακυκλώνεται.
Τα φυτά λιπαίνονται με τα καλύτερα λιπάσματα υδροπονίας, μέσω συστήματος ελέγχου της ποσότητας, διάλυσης, αγωγιμότητας και pΗ των διαλυμάτων τους.
Η γονιμοποίηση των ανθών της τομάτας πραγματοποιείται με τη χρήση βομβίνων (Bombus terrestris), με στόχο την διασφάλιση :
  • άριστης καρπόδεσης
  • ομοιομορφίας ωρίμανσης και μεγέθους καρπών
  • αποφυγής ασθενειών όπως ο βοτρύτης
  • άριστης ποιότητας και γεύσης καρπών
Όλες οι καλλιεργητικές εργασίες (τύλιγμα, αραίωμα των καρπών, χαμήλωμα των φυτών, αποφύλλωση, συγκομιδή κλπ) πραγματοποιούνται με επιμέλεια και προσοχή από ειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της συγκομιδής, που πραγματοποιείται με ειδικά καρότσια τα οποία κυλούν σε ράγες, σε όλη την έκταση του θερμοκηπίου, διευκολύνοντας την όλη διαδικασία, και επιτρέποντας στον εργαζόμενο να συγκομίζει με μεγαλύτερη άνεση και οπτική επαφή με το τσαμπί. Στην συνέχεια τα καρότσια δένονται μεταξύ τους δημιουργώντας έναν ¨σιδηρόδρομο¨ και με το power bee (ηλεκτροκίνητο όχημα μεταφοράς καροτσιών) οδηγούνται στο συσκευαστήριο.
Ο συντονισμός των καλλιεργητικών εργασιών πραγματοποιείται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, μεταξύ του οποίου και Ολλανδός grower, με τη καθοδήγηση Ελλήνων και ξένων συμβούλων με πολυετή εμπειρία σε θέματα καλλιέργειας, λίπανσης, συνθηκών κλπ πρακτικών.