Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

το ορτύκι

Το ορτύκι είναι πτηνό της οικογένειας των Φασιανιδών που εκτιμήθηκε ως φαγητό ήδη από την αρχαιότητα. Αν και είναι από τα μικρότερα θηράματα, έχει μια διαχρονική πορεία και φαίνεται να διεκδικεί επάξια εξέχουσα θέση στην έρευνα, τις κυνηγετικές επιλογές και τις γαστρονομικές προτιμήσεις. Το μήκος του φτάνει τα 20 εκατοστά  και το βάρος του τα 250 γραμμάρια. Το συναντάμε σε όλη την Ευρώπη, εκτός της Σκανδιναβίας και της Βόρειας Ρωσίας, αλλά και σε Ασία, Αφρική και Αμερική.
Καθώς είναι πουλιά αποδημητικά, τα ορτύκια της Ευρώπης ξεχειμωνιάζουν στη Βόρεια Αφρική, όπου μεταναστεύουν το φθινόπωρο κατά σμήνη. Διανύουν μεγάλες αποστάσεις και φτάνουν εξαντλημένα στον προορισμό τους, γι αυτό πολλά πέφτουν μόνα τους στο έδαφος. Στην Αίγυπτο τότε τα αποκαλούν «μάννα εξ ουρανού».
Ορτύκια εκτρέφονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Το κρέας τους είναι πλούσιο σε βιταμίνες, σίδηρο και φώσφορο. Μαγειρεμένο είναι τρυφερό και ζουμερό με γαργαλιστική μυρωδιά. Είναι ιδανική επιλογή για μπάρμπεκιου, αλλά επίσης δημιουργεί σπουδαία γαστρονομικά πιάτα. Αποτελεί εκλεκτό πιατό για τους Γάλλους και τους Ισπανούς, ενώ πολύ διαδεδομένα ως ορεκτικό είναι και τα αυγά του ορτυκιού. Στην Ιαπωνία, μάλιστα, προτείνονται ιδιαιτέρως για ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, γιατί θεωρούνται δυναμωτικά και διεγερτικά και ότι βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

  • Τα ορτύκια γεννήτορες εκτρέφονται σε ειδικούς θαλάμους ωοτοκίας, όπου λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες που εγγυώνται την καλή γονιμότητα.
  • Η επώαση των αυγών διαρκεί 16-18 ημέρες και γίνεται σε σύγχρονες επωαστικές και εκκολαπτικές μηχανές.
  • Οι νεοσσοί ζυγίζουν 15-20 γρ. και μεγαλώνουν σε θαλάμους εκτροφής. Η σωστή διατροφή, η θερμοκρασία, ο αερισμός των θαλάμων και η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι οι παράγοντες που εξασφαλίζουν την άριστη ανάπτυξη των νεαρών ορτυκιών.
  • Τα ορτύκια ενηλικιώνονται σε 7 εβδομάδες και τότε ζυγίζουν περίπου 200 γρ.
  •  

    η διατροφή του ορτυκιού

  • Τρέφονται με φυτικές μόνο πρώτες ύλες από καλλιέργειες της Μακεδονίας και εξασφαλίζεται μια απόλυτα ελεγμένη υγιεινή τροφή, που παράγεται από το εργαστήρι παραγωγής ζωοτροφής του εκτροφείου. Έτσι, μπορούμε να είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι και απόλυτα σίγουροι για τη σύσταση και την ποιότητα του σιτηρέσιου.

σύγχρονο αυτόματο σφαγείο

  • Το εκτροφείο ΑΡΤΕΜΙΣ  διαθέτει σύγχρονο αυτόματο σφαγείο που πληροί όλες τις ισχύουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές (αρ. αδ. σφαγείου θηραμάτων Ρ 48).

θρεπτική αξία

  • Το κρέας του ορτυκιού, πλούσιο σε βιταμίνες, σίδηρο και φώσφορο και με χαμηλά λιπαρά, πλεονεκτεί συγκρινόμενο με το κρέας του κοτόπουλου και της πάπιας.
Table11
Συγκριτικός πίνακας στοιχείων