Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Θερμοκήπια για τον ερασιτέχνη - οικιακή χρήση

Απολαυστε οικονομικά και εύκολα τα δικά σας λαχανικά και λουλούδια για όλο τον χρόνο
Γιατί να έχετε θερμοκήπιο;
1. Μπορείτε να φυτεύετε σπόρους εντος του θερμοκηπίου και να τους μεταφυτεύετε εκτός θερμοκηπίου όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες. Έτσι θα έχετε πρώιμα λαχανικά και πρώιμη ανθοφορία στα λουλούδια σας. Μπορείτε βεβαία, εφόσον οι διαστάσεις του θερμοκηπίου σας το επιτρέπουν, να καλλιεργήσετε τα λαχανικά σας και μέσα στο θερμοκήπιο κατά τους χειμερινούς μήνες από την σπορά έως την συλλογή.
2. Μπορείτε να μεταφέρετε τον χειμώνα τα ευαίσθητα λουλούδια σας που θέλουν προστασία και τα ξανά βγάζετε την άνοιξη.
3. τα θερμοκήπια σας δίνουν επίσης την δυνατότητα να προγραμματίσετε και να αυξήσετε την γνώση σας για τα φυτά και το περιβάλλον που χρειάζονται. Πειραματιστείτε λοιπόν και ψάξτε με βάση ένα οικιακό θερμοκήπιο.
Τα θερμοκήπιο που προτείνουμε στο eshop μας είναι όμορφα, οικονομικά, πρακτικά και εύκολα στην τοποθέτηση και επανατοποθέτηση.
Ξεκινούν από μικρά μεγέθη και γι’ αυτό δεν χρειάζονται μεγάλο κήπο, μπορούν να τοποθετηθούν σε μικρούς αστικούς εξωτερικούς χώρους ακόμη και σε βεράντες.

Γενικές συμβουλές:
1. Διαλέξτε θέση. Η θέση που θα διαλέξουμε πρέπει να εξασφαλίζει ήλιο όλη την ημέρα κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο κλασσικός προσανατολισμός είναι από ανατολή προς δύση. Προσέξτε την γωνία που ακολουθει η πορεία του Ήλιου η οποία αλλάζει τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι.
Η θέση που θα διαλέξετε πρέπει να είναι προστατευμένη από βόρειους ανέμους τον χειμώνα. Να μην ξεχνάμε ότι ο δυνατός άνεμος μπορεί να κατάστρεψε το κάλυμμα του θερμοκηπίου.
Το έδαφος που θα στηθεί το θερμοκήπιο δεν πρέπει να είναι ανώμαλο αλλά να είναι επίπεδο, να στραγγίζει, μια μικρή κλίση θα βοηθούσε την απομάκρυνση των νερών την βροχής.

2. Θερμοκρασίες εντος θερμοκηπίου. Τα φυλλώδη λαχανικά θέλουν θερμοκρασίες νυκτός 21oC, τα περισσότερα ανθοφόρα φυτά χρειάζονται μια μέση θερμοκρασία νυκτός γύρω στους 15oC. Κατά την ημέρα τα φυτά χρειάζονται 2 με 4 βαθμούς περισσότερο.
Για το ανέβασμα της θερμοκρασίας κατά τους χειμερινούς μήνες χρησιμοποιούνται βοηθητικά αερόθερμα ηλεκτρικά ή αερίου ή κατάλληλες σόμπες με καύσιμη υλη από τα άχρηστα κλαδιά του κήπου σας. Ένας ανέξοδος τρόπος είναι η τοποθέτηση μεγάλων δοχείων με νερό εντος του θερμοκηπίου. Το νερό αποθηκεύει θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία της ημέρας και την αποδίδει το βράδυ που είναι απαραίτητη.
* απαραίτητη είναι η χρήση ειδικού θερμομέτρου εντος του θερμοκηπίου που μετρά μεγίστη και ελάχιστη εντος θερμοκηπίου.

3. Αερισμός θερμοκηπίου. Σε ένα θερμοκήπιο πρέπει να προσέχουμε και την υπερθέρμανση κατά την διάρκεια της ημέρας διότι η ηλιακή ακτινοβολία εγκλωβίζεται κάτω από το κάλυμμα του θερμοκηπίου και δημιουργούνται πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να σοκάρουν τον φυτό και να το μαράνουν. Η πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της ημέρας γίνεται με το άνοιγμα των θυρών, παραθύρων και ανοιγμάτων. Εάν χρησιμοποιούμε κατά τους θερινούς μήνες το θερμοκήπιο πρεπει να το σκιάζουμε. Ένας απλός τρόπος είναι το βάψιμο του τζαμιού ή του πλαστικού καλύμματος με λευκό χρώμα.

4. Σπορεία στο θερμοκήπιο μας. Όσο μικρό και να είναι το θερμοκήπιο σας μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μικρό σπορείο. Έτσι δεν θα χρειαστεί να παίρνετε έτοιμα φυτά από το εμπόριο και αυτό σας δίνει μια πρόσθετη δυνατότητα να δοκιμάσετε ποικιλίες και φυτά που δεν βρίσκεται αναπτυγμένα στην αγορά. Δημιουργήστε πάγκους για την εγκατάσταση των σπόρων με παλιά τελάρα ή παλιές γλάστρες. Το κατάλληλο έδαφος για να γεμίσουμε τα σποροδοχεια είναι ένα 1/3 έδαφος του κήπου σας, 1/3 ωριμασμένο κομποστ ή τύρφη και 1/3 άμμος, αναμιγνύουμε καλά και το τοποθετούμε στα σποροδοχεια.
Το μέσο pH του εδάφους του σπορείου αλλά και του θερμοκηπίου πρεπει να είναι 6,5. Οι θερμοκρασίες για το φύτρωμα του σπόρου θα πρεπει να είναι 20-25oC για ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, πεπόνια, καρπούζια και 10-11oC για λάχανα, μαρούλια, αντίδια, σέλινα και ετήσια άνθη ανοίξεως.
Ο χρόνος σκασίματος του σπόρου καθώς και η ανάπτυξη του φυτού διαφέρει από φυτό σε φυτό. Για την ντομάτα για π.χ. μετά από 4 εβδομάδες μπορούμε να κάνουμε μεταφύτευση, λογικό ύψος φυτού 7 -12cm, αποστάσεις για την τελική ανάπτυξη του φυτού της ντομάτας είναι 45Χ75cm. Υπάρχει πάντα η περίπτωση προσβολής των νέων φυτών είτε από έντομα είτε από μύκητες. Η κατεύθυνση που εμείς πάντα δίνουμε είναι να αποφεύγετε τα φυτοφάρμακα από τα σπιτικά σας λαχανικά. Για οδηγίες φυτοπροστασίας απευθυνθείτε πάντα στον πτυχιούχο γεωπόνο της περιοχής σας ή της γειτονιάς σας.