Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Πώς να φτιάξετε ένα μικρό θερμοκήπιο

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μερικά στιβαρά κιβώτια, πλαστικά ή ξύλινα, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το σούπερ μάρκετ ή τον μανάβη, μερικές κρεμάστρες από σύρμα (αν δεν έχετε, αγοράστε χοντρό, δύσκαμπτο σύρμα) και μερικά μέτρα χοντρό, αδιάβροχο πλαστικό, σαν εκείνα που χρησιμοποιούν οι ελαιοχρωματιστές για να καλύψουν τα έπιπλα. Ακόμη θα χρειαστείτε μερικά μέτρα πιο λεπτό πλαστικό, που μπορεί άνετα να αντικατασταθεί με μερικές πλαστικές σακούλες.

Πάρτε το αδιάβροχο πλαστικό και μονώστε το εσωτερικό του κάθε κιβωτίου. Κολλήστε τις άκρες στο κιβώτιο και γεμίστε με χώμα από φυτώριο. Πάρτε τις κρεμάστρες ή το χοντρό σύρμα και δώστε τους σχήμα U για να λειτουργήσει ως σκελετός για το θερμοκήπιό σας. Τοποθετήστε το κυρτωμένο σύρμα στο χώμα σε κάθε πλευρά του κιβωτίου και, αν χρειαστεί, βάλτε και ένα στη μέση.


Επιλέξτε τους σπόρους που θέλετε να φυτέψετε. Είναι προτιμότερο να φυτέψετε μόνο ένα είδος σε κάθε κιβώτιο και να κρεμάσετε μια ταμπελίτσα με το όνομα και τις οδηγίες περιποίησης. Ιδανικά λαχανικά για μίνι θερμοκήπια είναι τα καρότα, το μαρούλι, οι φράουλες, ενώ μπορείτε να φυτέψετε και βότανα.


Ποτίστε τους σπόρους για να υγράνετε το έδαφος και βεβαιωθείτε ότι η υγρασία έχει διαπεράσει όλο το χώμα. Οταν είστε έτοιμοι, περάστε το λεπτό πλαστικό πάνω στον σκελετό που έχετε φτιάξει με τις κρεμάστρες. Στερεώστε τη μία άκρη στην εσωτερική πλευρά του κιβωτίου και θάψτε την άλλη στο χώμα. Βάλτε το θερμοκήπιο στον ήλιο και παρατηρήστε τα φυτά να μεγαλώνουν.